Heerlijckheytwisch

Gastenverblijf Heerlijckheyt Wisch

Doesburg en zijn omgeving

Hanzestad Doesburg

De historische rijkdom van de hanzestad aan de IJssel is af te lezen aan de gevels en het ongeschonden middeleeuwse stratenpatroon. Doesburg is sinds 1237 stad en De Waag uit 1478 is het oudste restaurant van Nederland.Ontdek al dwalende door de kronkelende straatjes welke leuke winkeltjes daar verborgen zijn.

Meer informatie over de historie van Doesburg vindt je hier

Cultuur

Op zondag 15 april 1945 blaast de bezetter de Martinitoren op. Met donderend geraas stort stort de toren in. In zijn val werd ook nog de tegenoverliggende synagoge verpletterd. De volgende dag rijden de Canadezen de stad binnen. 

Bij de Martinikerk is in 1993 een glazen vredesmonument opgericht. Ontworpen door de Jan Wolkers. Als motto koos Wolkers “Toen de klok zweeg, verschenen de vogels van de vrijheid”. De Martinikerk en monument zijn vrij te bezoeken. 

In de oude Gasthuiskapel huist tegenwoordig Podium Doesburg. Regelmatig vinden hier voorstellingen plaats. In de oude binnenstad vindt u het Lalique Museum dat is gewijd aan de beroemde Franse juwelen- en glaskunstenaar, René Lalique. Historische informatie is te vinden in het museum De Roode Toren. Een natuurlijk het mosterdmuseum waar Doesburg bekend om is. 

Elke 1e zondag van de maand is er culturele zondag. Kunstenaars,  galeries, podia, musea en bijzondere locaties hebben dan de deuren open gezet voor publiek.

Toeristisch

Doesburg, drielandenpunt op de grenzen van de Achterhoek, de Veluwe en de Liemers, heeft een mooie gerestaureerde historische binnenstad. De oude binnenstad is beschermd stadsgezicht. Door de ligging aan de Gelderse IJssel en de Oude IJssel staat Doesburg ook bekend als stad aan het water. Wandelend over de nieuwe IJsselkade, ontworpen door de Italiaanse architect Natalini, ziet u in de verte de glooiingen van het nationaal park De Veluwezoom liggen. Meer informatie over de historie van Doesburg vindt je hier

Doesburg en zijn omgeving

 Museumtuin 't Olde Ras 

Op de bijna 1,5 ha grote boomgaard/museumtuin staan  fruitsoorten aangeplant die ooit op Nederlandse bodem hebben gestaan. Ruim 3000 bomen en meer dan 1500 fruitrassen treft u daar aan.

Fruitsoorten als appels, peren, kersen, pruimen, kweeperen, Japanse peren, mispels, sierfruit, bessen, moerbei, noten, amandel, perziken, abrikozen, wilde pruimen, kerspruimen enz.

De bomen zijn opgekweekt in alle vormen zoals, hoog- en laagstam, struik, spil, lei- en vormbomen, parasolbomen, enz.

Het museum bevat vele oude en bijzondere fruitteeltgereedschappen, terwijl ook prachtige afbeeldingen te zien zijn. Tevens kunt u appelsap kopen uit eigen boomgaard, zonder toevoegingen, puur sap. Voor meer informatie over de museumtuin 't Olde Ras kijk hier

Omgeving Veluwe en Achterhoek

Op een afstand van 4 km ligt Dieren waar zich het nationaal park De Veluwezoom zich bevindt. Een groot, aaneengesloten natuurgebied. Je vindt hier haast ongerepte natuur met bossen, heidevelden, zandverstuivingen en landgoederen. Kenmerkend voor Veluwezoom is het reliëf: nergens anders op de Veluwe vind je zoveel heuvels en heb je zo’n mooi uitzicht. Op de Posbank kun je bij mooi weer tot in Duitsland kijken. Meer weten over NP De Veluwezoom kijk hier.

Maar ook de Achterhoek met afwisselend coulisselandschap van weilanden, houtwallen, kabbelende beekjes en bos is een bezoek waard. Kastelen en steden waar je de historie nog voelt. Veel mensen komen naar de Achterhoek voor het bijzondere landschap. Niet zo vreemd, want volgens kenners is dit misschien wel de mooiste regio van Nederland. Trek de wandelschoenen aan of stap op de fiets om het te ontdekken. Voor meer informatie over de Achterhoek kijk hier.

Omgeving rivierengebied (Liemers)

De Liemers is het gebied tussen Rijn, Gelderse IJssel, Oude IJssel en de landsgrens. Het is een fraai open landschap met veel oude oeverwallen. Vanwege de aanwezigheid van rivierklei, die Nederland bereikte via de Rijn, waren er veel steenfabrieken. Het is een landschap omringd door water. Een gebied waar eens de rivieren de baas waren. Het water gaf en nam, de mens moest zich steeds aanpassen. Vanaf de middeleeuwen werd dat omgedraaid: de mens ging de natuur aanpassen. Er werden dijken aangelegd. En het gebied kon zich ontwikkelen.

De hoofdplaats van De Liemers is Zevenaar.  Zoals veel plaatsen in De Liemers was Zevenaar vroeger Duits bezit. Tot 1816 hoorde het bij Pruisen. Na eeuwenlang bij respectievelijk Kleef, Brandenburg en Pruisen te hebben behoord werd De Liemers begin negentiende eeuw toegevoegd aan Nederland. 

Het is gebied waar je mooi kunt fietsen. Er zijn fietsroutes over dijken en oude wegen. Wil je meer informatie over de (interessante) historie van dit gebied kijk hier.